Személyiség-típusok 1. rész

Egy olyan cikksorozat első részét olvasod, amely az emberi kapcsolatok kialakításában, a másik ember megértésében segít.

Bevezetés

Ezt a témát kezdhetnénk Ádámtól és Évától a szó konkrét és átvitt értelmében egyaránt. A férfi és a nő kapcsolatáról számtalan könyv íródott. Ennek a témának egyik legnagyobb ismerője Allan Pease, az egyik – erről a témáról írt – könyvében így jellemzi a férfi és a nő kapcsolatát: „Egy fajhoz tartoznak, de egy világ választja el őket.”

Tudjuk, hogy Magyarországon a házasságok több mint fele válással végződik. Biztosak vagyunk benne, hogy ebben nagy szerepe van annak, hogy kevesen ismerik azokat az ősi „beidegződéseket” amelyek alapján egy férfi és egy nő éli az életét és gondolkodik. Ha szeretnéd jobban megérteni a másik nemet, akkor figyelmedbe ajánljuk Allan és Barbara Pease két könyvét. Az egyik címe: „Miért nem képesek többfelé figyelni a férfiak és miért nem tudnak eligazodni a térképen a nők?” a másik címe: „Illünk egymáshoz? Párkapcsolati ki mit tud.”

A másik ember

A másik ember megismeréséhez saját magunk megismerésén át vezet az út. Az első lépés saját személyiségünk megismerése. Elfogadva azt, hogy mindenki más személyiség mégis azt kell mondanunk, hogy vannak olyan személyiségjegyeink, amelyek alapján hasonlítunk egymásra, és amely alapján a tudomány tipológizál (csoportba szervez). A személyiségtípusokkal a pszichológia egyik ága, a típustan (tipológia) foglalkozik.

A személyiségjegyek alapján való csoportosítás nem új. Az első csoportosítást Hippokratész görög orvos alkotta meg több mint 2000 évvel ezelőtt. A típusok meghatározásánál az alapvető szempontja a vérmérséklet (temperamentum) volt. Elmélete arra alapult, hogy szerinte az emberi test négyféle nedvből tevődik össze: a vérből (sanguis), a sárga epéből (chole), a fekete epéből (melaina chole) és a nyálkából (phlegma). Attól függően, hogy a személyiségben melyik domináns, négyfélé – szangvinikus, melankolikus, kolerikus és flegmatikus – vérmérsékleti típust írt le. Hippokratész tanát később Galenosz fejlesztette tovább.

Minden kornak megvoltak azok a tudósai, akiket foglalkoztatott Hippokratész személyiség tipológiája. A XX. században többek között Jung és Pavlov is foglalkozott a személyiségtípusokkal. Pavlov az idegrendszer alapján képezte saját csoportosítását. Több variációt talált, de úgy vélte, hogy valójában 4 típust lehet jól elkülöníteni. Ezek az élénk, a féktelen, a nyugodt és a gyenge.

A sok későbbi követő ellenére a személyiségtípusok meghatározásánál a Hippokratész-féle csoportosítást használják, azaz beszélhetünk szangvinikus, melankolikus, kolerikus és flegmatikus személyiségről.

A szangvinikus személyiségtípusról röviden:

Társaságkedvelő, könnyen teremt kapcsolatot, szeret a középpontban lenni, mellette nem lehet unatkozni. Érzelmei gyorsan keletkeznek és ugyanolyan gyorsan elmúlnak sokszor gyors váltásokkal fent és lent. Minden iránt érdeklődik – kivéve a száraz tények, adatok – de hamar el is veszti érdeklődését. Optimista, képes meglátni mindenben a pozitívat, vidám. Szétszórt, nem zavarja a rendetlenség maga körül, fegyelmezetlen és spontán. Megnyerő személyiség. A szangvinikust könnyen felismered, ha azt nézed, ki beszél a legtöbbet.

Melankolikus személyiségtípusról röviden:

Többnyire befele forduló, erősen elemző típus. Viselkedése távolságtartó és gyakran elutasító. Érzékeny, töprengő, gyakran komor. Érzelmei lassan keletkeznek, de nagyon tartósak, sokszor túl érzékeny. Szereti a tökéletest, szereti, ha rend van körülötte, nagyon precíz, megfontoltan cselekszik és gyakran tervez. Kitartó ember, szereti végigvinni, amit elkezdett. Sajnos sokszor bizonytalan, szégyenlős és borúlátó, de kiszámítható, megbízható és nagyon figyelmes.

Kolerikus személyiségtípusról röviden:

Élénk, minden érdekli, gyorsan reagál, dönt és cselekszik. Érzelmei hevesek és tartósak. Aktív, számára a tettek, a cselekvések és az eredmények fontosak. Vezető típus, irányít, parancsolgat, határozott, nehéz meggyőzni, makacs. Őszintén kimondja véleményét, sokszor tapintatlan, gyakran indulatos. Nagyon jó szervező, hatékony, kezdeményező. Vészhelyzetekben nem veszti el a fejét, cselekszik.

Flegmatikus személyiségtípusról röviden:

A legnyugodtabb és a legközömbösebb mind közül. Higgadt, kiegyensúlyozott, nehéz kihozni a sodrából. Kevés dolog van, ami lázba hozza, sokszor céltalan és határozatlan, előfordul hogy lusta. Türelmes, előzékeny és barátságos, de egyben visszafogott, tartózkodó és hűvös. Békés és elfogadó természetű, nagyon jó hallgatóság. Megértő és diplomatikus személyiség, de sosem kockáztat, inkább pesszimista, szereti az állandóságot.

Fontos leszögezni a következőket:

  • Senki sem tartozik 100% -ban egy típushoz, mindenkiben megtalálható a többi típus jellemzőiből is valamennyi.
  • Minden embernél van egy domináns típus és általában van egy másodlagos, kevésbé domináns.
  • Ahogy az ember fejlődik a személyiségtípusa is változhat.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy a négy személyiségtípus közül melyik milyen mértékben része személyiségednek, akkor az alábbi linken található teszt kitöltésével képet kapsz róla.

Melyik személyiségtípus vagyok?

Köszönjük Nyíri Zoltánnak és Hackl Krisztiánnak a Személyiségkalauz üzleti szemmel című könyv íróinak hogy hozzájárultak a teszt használatához!

1 válasz

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.