A WHO alapelveinek első pontjával összhangban azon dolgozunk, hogy Magyarországon minél több ember minél hosszabb ideig minőségi életet éljen!


Egyedi információt kérek:  registration icon
Fogyasztók/üzlettársak regisztrációja:  contact icon

Személyiségtípusok 6. rész

Kapcsolatok a különböző személyiségtípusok között 2. rész.

Előző cikkünkben a szangvinikus személyiség kapcsolatát elemeztük a négy alaptípussal. Ma a kolerikus és a melankolikus személyiségeket vizsgáljuk meg hasonló szempontból.

 

Kolerikus – kolerikus

Erre a párosításra igaz a „Nem fér meg két dudás egy csárdában” közmondás. Ebben a kapcsolatban sűrűn fordul elő késhegyre menő vita.

A kapcsolat elején a felek még talán élvezik is ezt a helyzetet, hiszen méltó ellenfélre akadtak, kivel öröm a versengés. A túlzásba vitt vita – a „Köti az ebet a karóhoz” közmondásos szituáció – ellenben nem vezet eredményre, ebből a helyzetből soha nem születik megállapodás legyen a vita tárgya akár a nyaralás helyszíne vagy egy vállalkozással kapcsolatos döntés. Magánéletben – és előfordul, hogy az üzleti életben – ezek a viták akár olyan durva veszekedésbe is torkolhatnak, amely már a környezet számára válik kínossá. Kér ilyen személyiségnek arra kell törekednie, hogy kapcsolatukban más – más területért legyenek felelősek és állapodjanak meg abban, hogy nem szólnak bele a másik munkájába.

Kolerikus – melankolikus

Mindkét alaptípus eredmény centrikus, így kapcsolatukat alapvetően eredményes együttműködés jellemzi. A kolerikus „tisztánlátása” és irányítása segít a melankolikusnak, hogy ne vesszen el a részletekben. A melankolikus átlátja az összefüggéseket, észben tartja a teendőket és jól boldogul a részletekkel. Konfliktus forrása lehet közöttük az, hogy a kolerikus gyorsabban old meg feladatokat és kevesebb benne a megértés és magasabb az egója. Ezért előfordul, hogy keményebben fogalmaz és megsérti a melankolikus partnerét, aki ilyenkor engesztelést várna, de a kolerikus képtelen erre. Ez a kapcsolat akkor működik jól, ha mindkét fél nyitott a másik véleményére és tanulnak a hibákból. Fontos, hogy tiszteletben tartsák a másik igényét.

Kolerikus – flegmatikus

Ezt a kapcsolatot az ellentétek jellemzik. A kolerikus gyors, a flegmatikus ráérős. A kolerikus „munkamániás”, a flegmatikus pihenés centrikus. A kolerikus képes felrázni a melankolikust, a flegmatikus pedig higgadtságra taníthatja a kolerikust. Munkában a kolerikus olyan partnert kap a flegmatikus személyében, aki elfogadja döntését, ellentmondás nélkül megteszi azt, amire kéri. Ezért a kolerikusnak el kell fogadnia, hogy a flegmatikus megfontoltan, lassú tempóban dolgozik. A flegmatikus egy olyan személyt kap kolerikus partnerében, aki leveszi válláról a döntés nyomasztó súlyát. A két személyiség sokat tanulhat egymástól és sikerre vihetik kapcsolatukat, ha megértik és elfogadják egymás személyiségjegyeit. Ellenkező esetben kialakulhat egy „úr – szolga” kapcsolat.

Melankolikus – melankolikus

Ennek a kapcsolat erőssége az, hogy két melankolikus között mély lelki kötelék alakulhat ki. Elfogadják, megértik egymást. A melankolikus igényes magára és a környezetére, szereti a rendezettséget és szép dolgokat. Mivel érzékeny típus, ez az a terület, ami a kapcsolat a gyenge pontja lehet. A hasonló értékrend – pontosság, minőség, tervezhetőség – mint az üzleti mint a magánéletben erősíti a kapcsolatot, hiszen tudják, hogy megbízhatnak és számíthatnak a másikra. Problémák abból adódhatnak, hogy hajlamosak belebonyolódni a részletekbe és a konkrét megoldások helyett hajlamosak a nehézségeken, problémákon rágódni.

Melankolikus – flegmatikus

Jó esetben – mint minden olyan kapcsolatnál, ahol ismerik és elfogadják a szereplők típusjegyeit – ez a kapcsolat kiegyensúlyozott és csendes. Eredményesen együttműködnek, amikor elemzést és aprólékos, monoton munkát kell végezni. A melankolikus rendbe szedi, és igényessé teszi a flegmatikust, aki lazíthat a melankolikus aggódásán. A flegmatikus – mivel konfliktus kerülő – elnéző a társa érzelmi hullámzásával szemben. A flegmatikusnak meg kell tanulnia, hogy a melankolikusnak szüksége van a kiszámíthatóságra, tervezhetőségre és nem szereti a halogatást, bizonytalanságot a „Nekem mindegy, csináld, ahogy akarod” mondatokat. A melankolikusnak pedig el kell fogadnia, hogy a flegmatikusnak tényleg mindegy és ez nem az érdektelenséget, a nemtörődömséget takarja