A WHO alapelveinek első pontjával összhangban azon dolgozunk, hogy Magyarországon minél több ember minél hosszabb ideig minőségi életet éljen!


Egyedi információt kérek:  registration icon
Fogyasztók/üzlettársak regisztrációja:  contact icon

Személyiségtípusok 5. rész

Kapcsolatok a különböző személyiségtípusok között.

A kevert személyiségtípusok sokfélesége – kiben mekkora részben található meg egy-egy alaptípus – és az ezekből adódó számtalan lehetséges kapcsolat miatt lehetetlen bemutatni az összes személyiségtípus párt. Amire vállalkozhatunk az az, hogy néhány általános – jellemzően alaptípus közötti – kapcsolat jellemzőit megosztjuk olvasóinkkal lehetőséget adva arra, hogy mindenki saját maga gondolja tovább emberi kapcsolatait.

Ebben a cikkben a szangvinikus viszonyát taglaljuk.

Szangvinikus – szangvinikus

Ebben a kapcsolatban a jelmondat: „Buli az élet” Sok közös program, állandó beszéd, jó hangulatú együttlétek jellemzik a két ember kapcsolatát. Probléma akkor van, ha olyan feladatok kerülnek előtérbe, amelyekhez határidők tartoznak. Csekkbefizetés, időponthoz kötött programok, stb. Ekkor előfordulhatnak konfliktusok a kapcsolatban. Ötletekben kifogyhatatlanok, egymást túlszárnyalva állnak elő a jobbnál jobb megoldásokkal. Ettől a párostól – legyen az munkatársi vagy magánkapcsolat – ne várjunk el tervezést, megvalósítást és ne is bízzuk meg őket ilyen feladatokkal.

Szangvinikus – kolerikus

Ebben a kapcsolatban a szangvinikus oldhatja a kolerikus „keménységét” és a kolerikus hatékonyabbá teheti a szangvinikust. Feladatok megoldásánál a szangvinikus adja az ötleteket, a kolerikus pedig megvalósítja. Általában nincs konfliktus közöttük, képesek együttműködni. Adódhatnak feszültségek abban az esetben, ha a szangvinikus szétszórtsága és az ezzel párban járó pontatlansága és feledékenysége ütközik a kolerikus hatékonyságával. Problémaforrás lehet ennek ellenkezője is. Ekkor a kolerikus túlzott – már-már zsarnoki – irányítása „veri ki a biztosítékot” a szangvinikusnál.

Szangvinikus – melankolikus

Ebben a kapcsolatban vannak a legnagyobb ellentétek. A szangvinikus szárnyalását a melankolikus próbálja a földön tartani és viszont. Ez lehet jó, de lehet rossz is. A melankolikus megszervezi az életet, kezeli a pénzügyeket a szangvinikus pedig felvidítja a mindig „szomorú” társát. A szangvinikus szétszórtsága és a melankolikus rendezettsége sok konfliktus forrása lehet. Előfordulhat, hogy a kritizált szangvinikus rendezettebbé válik, de az is, hogy a szangvinikus szeleburdisága a melankolikus „agyára megy”. Ebben a kapcsolatban gyakran előfordul, hogy a szangvinikus fél egy mókásnak tartott mondattal – észre sem véve – megsérti a melankolikust. Ekkor előáll az a helyzet, hogy a melankolikus hetekig nem szól szangvinikus társához. Az együtt átélt eseményeket a szangvinikus kiszínezve adja elő, amit a melankolikus igazságérzete nem hagy szó nélkül.

Szangvinikus – flegmatikus

Ebben a kapcsolatban kevés konfliktussal találkozhatunk. A szangvinikus színt visz a flegmatikus „eseménytelen” életébe, a flegmatikus megnyugtatja az „izgága” szangvinikust. Beszélgetésük inkább hasonlít előadásra, mint eszmecserére. A szangvinikus beszél, a flegmatikus hallgat és bólogat. Konfliktusforrás lehet, hogy a flegmatikus nem tudja követni a szangvinikus sokszor szélsőséges, gyorsan és gyakran hullámzó érzelmeit. A felfokozott hangulatot sokszor cinikus humorral nyugtázza, ami rosszul sülhet el. Kikapcsolódásban – de akár étkezésben is – teljesen ellentétesen gondolkodnak. A szangvinikus nyitott az újra, míg a flegmatikus inkább ragaszkodik a megszokotthoz. Feladatok elvégzésénél mindketten hajlamosak a halogatásra.