A WHO alapelveinek első pontjával összhangban azon dolgozunk, hogy Magyarországon minél több ember minél hosszabb ideig minőségi életet éljen!


Egyedi információt kérek:  registration icon
Fogyasztók/üzlettársak regisztrációja:  contact icon

Személyiségtípusok 4. rész 

Kevert személyiségtípusok

Az előző, személyiségtípusokkal foglalkozó cikkeinkben a tiszta típusok általános jellemzőit, erősségeit és gyengeségeit taglaltuk. Ritka az olyan személy, aki tisztán szangvinikus, kolerikus, flegmatikus vagy melankolikus. Általában kettő típus keveredik legtöbbünkben.

A leggyakoribb természetes kombinációk:

  • Szangvinikus-kolerikus
  • Kolerikus-melankolikus
  • Melankolikus-flegmatikus
  • Szangvinikus-flegmatikus

Szangvinikus-kolerikus:

A két típus közös tulajdonságai egymást erősítik. Szókimondó, szereti magát előtérbe helyezni, állandó visszajelzésre van szüksége. Elvárja, hogy szeressék, munkáját tiszteljék. Minden érdekli, és azonnal tudni akarja a választ. Jó célkitűző és megtalálja a megfelelő embereket a célok eléréséhez. Ő rendelkezik a legtöbb vezetői tulajdonsággal. Egyaránt szereti a munkát és a szórakozást. Szeret beszélni, jó prezentál. Sok esetben nehezen választ a munka és a család között. Néha viccel oldja a nagy hajtást, de előfordul, hogy társai úgy érzik „túl sok” mindaz, ami belőle megjelenik.

Kolerikus-melankolikus:

Eredményekben gondolkodik. Ő a született mérnök, kutató. Hatékony, precíz, megbízható. Eredmények alapján ítél meg embereket. Munkamániás, nehezen kapcsol ki, képtelen lazítani. Feladatorientált, ami megjelenik magánéletében is. A csapatmunkát nem kedveli, inkább egyedül dolgozik. Magas elvárásai miatt kevés barátja van. Kiváló cégvezető, mert átlát mindent, jól megtervezi, megszervezi a munkát. Precíz.

Melankolikus-flegmatikus:

Precízen, de ráérősen dolgozik. Nehezen hozható ki a sodrából. Nem szeret a középpontban lenni. Lassan és nehezen hoz döntéseket, mivel minden lehetőséget figyelembe akar venni és nem minden következményt akar felvállalni. Szereti azokat a feladatokat, amelyek aprólékosak és higgadt probléma megoldást igényelnek. Ha melankolikus énje nekiáll egy feladatnak, előfordul, hogy flegmatikus fele a teljesítés közben megunja és így félbemarad a teljesítés, legyen az egy rendrakás, vagy tanulás. A legkiszámíthatóbb jellemek egyike, amelynek egyik megnyilvánulása, hogy ragaszkodik szokásaihoz. (időpontok, tevékenységek)

Szangvinikus-flegmatikus:

Jól érzi magát az emberek között. Ha kell, beszél, ha kell, hallgat. Jó kapcsolatépítő. Humoros, kiegyensúlyozott. Nehezen mond nemet, ezért sok mindent elvállal, de gondjai lehetnek a tervezéssel, határidőkkel. Kerüli a konfliktusokat, nem szeret haraggal elválni. Sok barátja van, az emberek keresik a társaságát. Örök álmodozó, „majd holnap” kezd dolgozni. Az eredmények helyett mások öröme érdekli. Előfordul, hogy feledékeny, szétszórt.

A fenti természetes keverékek mellett előfordulnak olyan kevert típusok, amelyekben két, ellentétes típus lelhető fel. Ennek több oka lehet. Az egyik, hogy erős, külső hatások miatt kényszerűségből – a személy számára kellemetlen módón – lényegesen átalakul a viselkedés. Ezt nevezhetnénk akár álarcnak is, de lehet, hogy tudatos döntés az, hogy egy adott cél elérése érdekében változtat valaki viselkedésén. A leggyakoribb, hogy az eredeti személyisége melletti típus irányába történik a változás. A másik eset, hogy valóban ellentétes típusok találkoznak valakiben.

Szangvinikus-melankolikus:

Ö vagy egy szangvinikus, aki megtanult összeszedetté válni vagy egy melankolikus, aki egyre jobban kinyílt. A keveredés miatt sokak számára ez a típus szélsőséges, sőt gyakran saját maguknak is furcsa a viselkedésük.

Kolerikus-flegmatikus:

Ritka keverék. Ő vagy egy kolerikus, akit háttérbe kényszerítenek, kudarcok érték, vagy egy flegmatikus, aki kénytelen volt saját kezébe venni sorsát. Előfordulhat, hogy a munkahelyi elvárások miatt munkájában egyik, otthon másik énjét mutatja.