A WHO alapelveinek első pontjával összhangban azon dolgozunk, hogy Magyarországon minél több ember minél hosszabb ideig minőségi életet éljen!


Egyedi információt kérek:  registration icon
Fogyasztók/üzlettársak regisztrációja:  contact icon

Személyiségtípusok 1. rész

Egy olyan cikksorozat első részét olvasod, amely az emberi kapcsolatok kialakításában, a másik ember megértésében segít.

Ezt a témát kezdhetnénk Ádámtól és Évától a szó konkrét és átvitt értelmében egyaránt. A férfi és a nő kapcsolatáról számtalan könyv íródott. Ennek a témának egyik legnagyobb ismerője Allan Pease, az egyik – erről a témáról írt – könyvében így jellemzi a férfi és a nő kapcsolatát: „Egy fajhoz tartoznak, de egy világ választja el őket.”

Személyiségtípusok 2. rész

Az előző cikkben röviden ismertettük a négy személyiségtípus jellemzőit. Ebben a cikkben a különböző típusok erősségeit taglaljuk több szempontból.

Szangvinikus személyiség erősségei:

Emberi kapcsolatai:

Nyíltsága könnyen barátkozóvá teszi. Bárhol bármilyen helyzetben képes beszélgetést kezdeményezni, ismerkedni, rengeteg barátja és ismerőse van. .A szangvinikus azon tulajdonsága, hogy mindig vidám a társaság középpontjává teszi. Érdekes, vicces történeteivel minden összejövetelt feldob. Mivel nem fél a szerepléstől kiválóan alkalmas rendezvények házigazda szerepére, megnyitására. Örök gyerek, így gyermekeinek barátai kedvelik.

Személyiségtípusok 3. rész

Előző cikkünkben a különböző személyiségek erősségeiről írtunk. Nincsenek erősségek gyengeségek nélkül, így ma összefoglaljuk a személyiségtípusok gyengeségeit.

Mindannyiunkban a különböző tulajdonságok keverednek. Gyakran ugyanaz a tulajdonságunk – mértékétől függően – lehet előnyös és lehet hátrányos is, a túlzásba vitt pozitív jellemvonások is kiválthatják az ellenkező hatást. Fontos leszögezni, hogy egy – egy emberi jellemvonás megítélése abból a szempontból, hogy az erősség vagy gyengeség mindig egy másik ember „szemüvegén” keresztül történik.

Személyiségtípusok 4. rész 

Kevert személyiségtípusok

Az előző, személyiségtípusokkal foglalkozó cikkeinkben a tiszta típusok általános jellemzőit, erősségeit és gyengeségeit taglaltuk. Ritka az olyan személy, aki tisztán szangvinikus, kolerikus, flegmatikus vagy melankolikus. Általában kettő típus keveredik legtöbbünkben.

A leggyakoribb természetes kombinációk:

  • Szangvinikus-kolerikus
  • Kolerikus-melankolikus
  • Melankolikus-flegmatikus
  • Szangvinikus-flegmatikus

Személyiségtípusok 5. rész

Kapcsolatok a különböző személyiségtípusok között.

A kevert személyiségtípusok sokfélesége – kiben mekkora részben található meg egy-egy alaptípus – és az ezekből adódó számtalan lehetséges kapcsolat miatt lehetetlen bemutatni az összes személyiségtípus párt. Amire vállalkozhatunk az az, hogy néhány általános – jellemzően alaptípus közötti – kapcsolat jellemzőit megosztjuk olvasóinkkal lehetőséget adva arra, hogy mindenki saját maga gondolja tovább emberi kapcsolatait.

Ebben a cikkben a szangvinikus viszonyát taglaljuk.

Személyiségtípusok 6. rész

Kapcsolatok a különböző személyiségtípusok között 2. rész.

Előző cikkünkben a szangvinikus személyiség kapcsolatát elemeztük a négy alaptípussal. Ma a kolerikus és a melankolikus személyiségeket vizsgáljuk meg hasonló szempontból.