A WHO alapelveinek első pontjával összhangban azon dolgozunk, hogy Magyarországon minél több ember minél hosszabb ideig minőségi életet éljen!


Egyedi információt kérek:  registration icon
Fogyasztók/üzlettársak regisztrációja:  contact icon

Vitamin, ásványi anyag, nyomelem és aminosav ABC 3. rész

A-vitamin

Előző cikkünkben a vitaminokkal kapcsolatos, általánosan felmerülő kérdésekkel foglalkoztunk. Ettől a cikktől kezdve részletesen írunk a különböző vitaminokról. A vitaminok két nagy csoportja közül (vízben és zsírban oldódó) először a zsírban oldódókkal foglalkozunk. Ma az A-vitaminról illetve előanyagáról a béta-karotinról olvashatsz.

 

A-vitamin (retinol)

A májban raktározódó, zsírban oldódó vitamin. A szervezet az A-vitamin egy részét állati eredetű élelmiszerekből (máj, vaj, tejszín, sajt, tojássárgája, csukamájolaj) szerzi, másik részét pedig maga állítja elő a bélből felszívódó béta-karotinból.

Javítja a látást. A látóbíbor előállításához nélkülözhetetlen, hiányában farkasvakság alakul ki. Enyhíti a szemszárazságot

Létfontosságú a sejtek megújulásához, a növekedéshez és a fejlődéshez. Segít a fogak és csontok felépítésében, a porc fejlődéséhez is szükséges. Szükséges a bőr, a köröm, a haj épségéhez.

Elsősorban hámvédő funkciója van. Fenntartja a bőr, a légző- és emésztő szerveket bélelő nyálkahártya egészségét.

Hatékony száraz bőr, akné, ekcéma, övsömör, szemölcs, rosacea, pikkelysömör kezelésében. Segíti a bőrsérülések gyógyulását. Elősegíti az öregségi foltok megszűnését.

Nélkülözhetetlen az immunrendszer számára, beleértve a légutak és az emésztőrendszer nyálkahártyájának sejtjeit, amelyek a kórokozókkal szemben fontos védelmi vonalat alakítanak ki.

Véd az emlő- és tüdőrák ellen és növeli a leukémiában szenvedők esélyeit. Hatásos a melanóma ellen is. Fokozhatja a kemoterápia hatását.

Azoknak a nőknek, akiknek az átlagosnál erősebb vagy hosszabb a menstruációja kevés az A-vitamin a szervezetében ezért fontos lehet annak pótlása.

Fokozza a sejtek inzulin iránti érzékenységét. A II-típusú cukorbetegségben a betegség oka a sejtek inzulin iránti érzékenységének csökkenése.

Szükséglet: 4000 – 5000 NE/nap

Fokozott igény lép fel alkohol- és gyógyszerfogyasztás, sport, hideg, stressz, gyomor- bélbetegség esetén

Béta-karotin:

A béta-karotin az A-vitamin előanyaga. A sötétzöld, sárga, narancssárga és piros húsú gyümölcsökben és zöldségekben nagy adag béta-karotin és egyéb karotinoidok is vannak, amelyeket a szervezet szükség esetén A-vitaminná alakít. A szervezet kettéhasítja a béta-karotin molekulát két molekula A-vitaminná. Az A-vitamin zsírban oldódó ezért túladagolható, a béta-karotin ezzel szemben nem, legfeljebb sárga lesz tőle a tenyerünk. A béta-karotin antioxidáns hatású, megköti a káros szabadgyököket. Állatkísérletekben javítja a sugár- és kemoterápiás kezelés eredményességét, mivel úgy csökkenti az általános toxicitást, hogy nem mérsékli a daganatölő hatást. (segíti az ép sejtek megóvását és a káros elpusztítását). Vérkép romlása is megelőzhető segítségével.

További információ valamint személyes tanácsadás kérhető a KAPCSOLAT menüpontban.