A WHO alapelveinek első pontjával összhangban azon dolgozunk, hogy Magyarországon minél több ember minél hosszabb ideig minőségi életet éljen!


Egyedi információt kérek:  registration icon
Fogyasztók/üzlettársak regisztrációja:  contact icon

Vitamin, ásványi anyag, nyomelem és aminosav ABC 2. rész

Előző cikkünkben megismerhetted az alapfogalmakat és olvashattál arról miért szükséges pótolni a vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és aminosavakat. Ha elfogadod a pótlás szükségességét, akkor is számtalan kérdés vár megválaszolásra. Milyen vitamint válasszak? Mesterségest? Természetest? Hol vásároljam meg? Mennyit szedjek belőle és mennyi ideig? Gyógyszerek és orvosi kezelés mellett használhatom? Ezekre a kérdésekre adunk választ ebben a cikkben.

Természetes vagy mesterséges?

Ahogy örök vita az, hogy kell-e szedni vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket táplálék-kiegészítők formájában, (véleményünk szerint kell) úgy örök vita, hogy természetes vagy mesterséges alapanyagból készült vitamint válasszunk?

Tudjuk, hogy a technika fejlődésével egyre több dolgot elő lehet állítani mesterségesen, legyen szó vitaminról vagy akár egy emberi szervet helyettesítő szerkezetről, például protézisről. A kérdés az, hogy a mesterségesen előállított ugyanúgy működik, mint a természetes? Vannak esetek, amikor igen. Egy fogpótlás minden gond nélkül funkciónál, de egyetérthetünk abban, hogy mégis jobb, ha minél tovább megőrizzük a saját – természetes – fogainkat. Egy térdprotézisnél már más a helyzet, hiszen ott már egyértelmű, hogy a protézis nem ad olyan mozgási szabadságot, mint az eredeti izület.

A mesterséges vitaminok nagyüzemben – ipari szintézissel [1] – állíthatóak elő, így mindenképp alacsonyabb áron kerülnek a piacra, mint természetes társaik. Az ipari szintézissel előállított vitamin nem ugyanolyan, mint a természetes. Kémiai képlete megegyezik, mégis különbözőek. Az aszkorbinsav – más néven C-vitamin – kémiai képlete: C6H8O6.  A képlet csupán a molekulában lévő atomok számát jelöli (6 szénatom, 8 hidrogén atom és 6 oxigén atom) Egy molekulán belül az atomok kapcsolódnak egymáshoz és az atomok kapcsolódási sorrendje különböző lehet. (ezt nevezik konstitúciónak). Így előfordulhat az, hogy adott kémiai képlethez többféle kapcsolódási sorrend (konstitúció) tartozik. (Ez a jelenség az izoméria.) Egy vegyületnek egy másik az izomerje, ha összetételük azonos, de szerkezetük, vagy térbeli elrendezésük eltér. Anélkül, hogy cikk kémiai értekezése csapna át a fent leírtaknak az a jelentősége cikkünk szempontjából, hogy az ipari szintézissel előállított szerves anyag kémiai képlete ugyan megegyezik a természetes anyag képletével, de szerkezetük – az izoméria miatt – különböző lehet. Ilyen például a cisz-transz izoméria, amikor a két – azonos kémiai képletű anyag – tükörképe egymásnak. Ez úgy képzelhető el, mint a saját tükörképed, a jobb illetve bal menetes csavar, a jobbra illetve balra nyíló ajtó vagy a jobb illetve bal kormányos autó. Az emberi szervezet a természetes vitamint nagyobb hatékonysággal tudja hasznosítani, mint az ipari szintézissel előállított vitamint, így mindenképp a természetes vitaminkészítményt javaslok használni.

Akár természetes, akár mesterséges készítményről beszélünk a kiválasztásnál fontos szempontként kell, hogy szerepeljen a minőség és az összetétel. Mindkettő nagyban befolyásolja a termék árát.

Tudjuk, hogy mindent elő lehet állítani kedvezőbb áron, de az nem ugyanaz a minőség! A többe kerülő termék jobb minőségű, hiszen az a vállalkozás, amelyik magas áron értékesít alacsony minőségű terméket nem sokáig él meg a piacon! Amelyik készítményt egy adott áron régóta és sokan vásárolnak, annak a minősége arányban van az árával! A termék árát befolyásolja a benne található anyagok mennyisége, a termék összetétele. Érdemes összehasonlítani a hasonló összetételű táplálék-kiegészítőket, mert kiderülhet, hogy a magasabb árú termék arányában és mennyiségében több összetevőt tartalmaz, mint az alacsonyabb árú. Ebben az esetben „a drágább az olcsóbb!”

Hol vásároljak táplálék-kiegészítőt?

Ma Magyarországon több tízezer vitamin és táplálék-kiegészítő van forgalomban. Értékesítenek táplálék-kiegészítőket patikákban, gyógynövényboltokban, drogériákban, élelmiszer áruházakban, Interneten illetve hálózati kereskedelemben. Általánosságban elmondható, hogy azok a termékek, amelyek hálózati kereskedelemben kerülnek értékesítésre, azok nem találhatóak meg a boltok kínálatában és viszont.

Jó tudni: vásárlásnál mindenkit megillett a szavatosság, amely a termék átadásakor fennálló minőségi probléma esetén érvényesíthető. Létezik még a jótállás – hétköznapi és közismert nevén „garancia” – ami azt jelenti, hogy az eladó a jótállási időn belül felmerülő minőségi kifogás esetén felel. A felelősség alól csak akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a vásárlás után, jellemzően a fogyasztó által történt nem rendeltetésszerű használat miatt keletkezett. Élelmiszerek és táplálék-kiegészítők esetén a jótállás nem értelmezhető. Mind szavatosság, mint jótállás esetén a fogyasztó kérhet javítást, cserét, árleszállítást illetve vételár-visszatérítést (ún. elállás). Internetes vásárlás esetén a vevő a termék átvételét követő naptól számított 8 munkanapon belül indoklás nélkül elállhat a vásárlástól, kivételt képeznek a jogszabályban felsorolt termékek, többek között a kozmetikumok és az étrend-kiegészítők. Internetes vásárlásnál ezeket is visszaküldhetjük, amennyiben a csomagolást, a védőfóliát még nem bontottuk fel, vagyis a terméket még nem vettük használatba. Létezik Magyarországon olyan étrend-kiegészítőket forgalmazó vállalkozás, amelyek nem csak az Internetes, hanem a személyes vásárlás esetén is megadja a 8 naptári napos elállás lehetőségét, amely elállási idő akár a vásárlást követő 12 hónap is lehet! Termékvásárlás előtt mindenképp érdemes a szavatossági és elállási jogokról az eladónál, tanácsadónál érdeklődni!

A szavatosság, elállás mellett egy táplálék-kiegészítő kiválasztásánál fontos szempont lehet, hogy a használatához kapunk-e tanácsot, van-e olyan személy, akihez a felmerülő kérdéseinkkel fordulhatunk? Minden berendezéshez – legyen az egyszerű vagy bonyolult – kapunk használati útmutatót. A táplálék-kiegészítőkön található címke nem ad elég támpontot a használatához, így fontos egy hozzáértő segítsége, akihez a használat során felmerülő kérdésekkel fordulni lehet. Ez lehet egy bolti eladó, a céggel kapcsolatban lévő tanácsadó. Vannak olyan táplálék-kiegészítőket forgalmazó vállalkozások, amelyekkel orvosok is kapcsolatban vannak, esetleg orvos szakértői csoportot hoztak létre a fogyasztói kérdések megválaszolására.

Mennyit szedjek belőle és mennyi ideig?

Gyakran felteszik ezt a kérdés. Erre a kérdésre nem adható sablonos válasz. Nagyon sokan akkor fordulnak az étrend-kiegészítőkhöz, táplálék-kiegészítőkhöz, amikor komoly egészségügyi kihívásokkal kell szembenézniük. Ez sajnos azt is eredményezi, hogy válogatás nélkül, minden útjukba kerülő terméket kipróbálnak és csodákat várnak tőlük. Tudnod kell, hogy az étrend-kiegészítők, táplálék-kiegészítők nem csodaszerek. Ahogy a nevükben is benne van „kiegészítők” azaz a hiányokat tudják pótolni, ezzel segítve a szervezeted ideális működését. Minden vitamin, ásványi anyag, nyomelem más-más célt szolgál, másként segíti a szervezet működését. Arra a kérdésre, hogy milyen vitamint, milyen mennyiségben és mennyi ideig szedj, arról az előbb említett eladó, a táplálék-kiegészítőt ismerő, képzett tanácsadó tud a személyes igényednek megfelelően választ adni.

Gyógyszerek és orvosi kezelés mellett használhatom?

Erre a kérdésre határozott igen a válasz! Vannak, akik gyógyszerek mellett nem használnak táplálék-kiegészítőt, és vannak, akik gyógyszerek helyett használnak táplálék-kiegészítőt. Alapban egyik megoldás sem helyes. Gyógyszerek mellett használt táplálék-kiegészítő segítheti a gyógyszer hatását. Mivel a táplálék-kiegészítők növényekből készülnek felfoghatóak zöldségnek, gyümölcsnek. A zöldség és gyümölcs fogyasztását – úgy gondolom – gyógyszer szedése mellett sem szoktad abbahagyni. Gyógyszer helyett csak abban az esetben használj kizárólag táplálék-kiegészítőt, ha a fennálló probléma gyógyszer nélkül is megoldódna maximum hosszabb idő alatt, mint gyógyszerrel. Ha orvosod tájékozott a táplálék-kiegészítőkkel kapcsolatban, akkor az Ő javaslatára csökkentheted vagy hagyhatod el a gyógyszereidet!

További információ valamint személyes tanácsadás kérhető a KAPCSOLAT menüpontban. 

 [1] Az ipari szintézist 1936-ban Reichstein és Grüssner dolgozta ki és felajánlották a Roche gyógyszergyárnak. A szintézis lényege, hogy cukorból (D-glükózból) hidrogénezéssel és oxidációval egy vizes oldatot állítanak elő, amelyet sósav jelenlétében melegítenek. Ennek a folyamatnak a végén 100 gramm glükózból 20-30 g aszkorbinsav nyerhető

(Forrás: Wikipedia: http://hu.wikipedia.org/wiki/Aszkorbinsav)