A WHO alapelveinek első pontjával összhangban azon dolgozunk, hogy Magyarországon minél több ember minél hosszabb ideig minőségi életet éljen!


Egyedi információt kérek:  registration icon
Fogyasztók/üzlettársak regisztrációja:  contact icon

Milyen a jó gyerekvitamin?

Szülőként mindannyian azon vagyunk, hogy gyermekünk minél egészségesebben nőjön fel, és lehetőleg kerüljék el a betegségek. Ennek érdekében valamilyen vitaminkészítményt szedetünk vele. Vajon tisztában vagyunk-e, hogy az általunk vásárolt vitaminkészítmények mit tartalmaznak, hogyan hatnak gyermekünk egészségére? Írásunkkal szeretnénk segíteni a mai bőséges vitamin kínálat okozta, vegyek, ne vegyek, milyen vitamint vegyek kérdések eldöntésében.

Felmerülhet kérdésként: miért van szüksége táplálék-kiegészítőre a mai kor emberének, így gyermekünknek?

A mai táplálékok biológiai értékével komoly gondok vannak. Táplálékaink vitamin és ásványi anyag tartalma kétségtelenül folyamatosan csökken, ráadásul tele vannak idegen kémiai anyagokkal (tartósítószer, adalékanyag, színezőanyag, aroma, állományjavító, hormonok, gyógyszerek). Ennek ellenére sokan úgy gondolják, hogy a boltokban vásárolt zöldséggel, gyümölccsel fedezni tudják gyermekeik vitamin és ásványi anyag igényét. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a gyerekek nagy része nem eszik naponta 5 – 6 féle zöldséget, gyümölcsöt. Ha fogyaszt is valamennyit, az zölden leszedett és kényszerérlelt. A fentiek miatt a mai világban a gyermekek testi, szellemi fejlődéséhez és immunrendszerük megfelelő működéséhez vitamin és ásványi anyag pótlásra van szükség, amit a legtöbb szülő valamilyen – általában boltban vagy patikában vásárolt – multivitaminnal próbál megoldani.

Milyen vitamin nem javasolt a gyerekeknek?

A szintetikus, mesterséges színezékkel készült és veszélyes édesítőszereket (aszpartam, aceszulfám-K) tartalmazó vitaminokat mindenképpen javasolt elkerülni. A mesterséges vitaminokat nagyüzemben állítják elő. Az ipari szintézissel előállított vitaminok nem ugyanolyanok, mint a természetesek. Kémiai képletük megegyezik, mégis különbözőek, szerkezetük, vagy térbeli elrendezésük eltérő. Az emberi szervezet a természetes vitamint nagyobb hatékonysággal tudja hasznosítani, mint az ipari szintézissel előállított vitamint.

Az aszpartam veszélyeiről sokan hallottak, sokszor mégsem tulajdonítanak neki különösebb jelentőséget. Aki ismeri az aszpartam történetét és hatásait, az többé nem akar gyermekének aszpartam tartamú vitamint, rágót, üdítőitalt, édességet és egyéb élelmiszereket adni.

Milyen vitamin ideális a gyerekeknek?

Olyan vitaminkészítmény, amely érett zöldségekből és gyümölcsökből készült, a természetes vitaminokon és ásványi anyagokon kívül növényi tápanyagokat (fitonutrienseket) tartalmaz. A növényi tápanyagok csak olyan növényekben szintetizálódnak, amelyek teljesen megértek. Védik az érett növényeket a napfényből származó ultraviola sugárzás veszélyeitől. Tudományosan bizonyított, hogy ezeknek a vegyületeknek pozitív hatása van az emberi immunrendszerre. Behatolnak a sejtmagba, semlegesítik a káros szabadgyököket. Agyunknak szintén szüksége van a növényi tápanyagokra, különösen gyermekkorban. A gyermek normális fejlődését és intelligenciáját befolyásolja, hogy az édesanya hogyan táplálkozik a terhessége alatt és hogyan táplálja őt születése után. A táplálkozási elégtelenség vagy kiegyensúlyozatlanság hátráltatja a gyerekek fejlődését, tanulási képességét és viselkedési problémákat okoz.

Új előállítási technikák lehetővé teszik, hogy a természetes módon megérett, friss, nyers gyümölcsökből és zöldségekből a vizet kivonva, az értékes tápanyagok megőrzésével (vitaminok, ásványi anyagok, növényi tápanyagok, enzimek) minőségi vitamin készülhessen.

Létezik olyan vitamin-készítmény, amely a fenti eljárással készült és 20 féle zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz: pirospaprika, paradicsom, eper, vörösáfonya, acai (ászáj), mangosztán, goji bogyó (lycium), gránátalma, kékáfonya, brokkoli, spenót, vadkáposzta, cékla, sárgarépa, tök, szőlő, alma, acerola, káposzta, hagyma. Ezek többségét jól ismerjük. A felsorolásból négy – Magyarországon legkevésbé ismert – gyümölcsöt szeretnénk bemutatni.

Az acai (ejtsd: ászáj vagy ászái) bogyó vagy acai gyümölcs hatalmas pálmán nő az amazóniai esőerdőben, melyet az élet fájának is neveznek. Gyümölcse olyan, mint egy lila üveggolyó vagy szőlő. Nagyon finom trópusi íze van. A gyümölcsben létfontosságú zsírsavak, vitaminok, aminosavak, ásványi anyagok és nyomelemek találhatók. Extra magas antioxidáns tartalommal rendelkezik.

A mangosztánt a „gyümölcsök királynőjének” is nevezik. Almához hasonló, biliárdgolyó nagyságú igen finom. Tartalmaz olyan prebiotikus anyagokat, amelyek segítenek a bélflóra kialakításában, regenerálódásában. Immunerősítő, vírus-, baktérium- és gombaölő, fokozza az izületek rugalmasságát, gyulladáscsökkentő, csökkenti az allergiás tüneteket. Védi az idegrendszert, segít az idegi folyamatok kiegyensúlyozásában.

Goji bogyó, más néven lycium, a második legnagyobb mennyiségű C-vitamin-t tartalmazó gyümölcs. B-vitaminnak és az antioxidánsoknak is gazdag forrása, amelyek a káros szabad gyökök ellen védik meg a szervezet sejtjeit. Poliszaharid tartalma erősíti az immunrendszert. 18 különböző aminosavat tartalmaz és bőséges kálium-forrás.

Az acerola gyümölcs értékét az adja, hogy jelentős mennyiségben (4,5 %) tartalmaz C-vitamint, ami egy nagyságrenddel meghaladja más, magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök C-vitamin tartalmát. A meghámozott, érett narancs C-vitamin tartalma például csak 0,05% Ezen kívül sok káliumot, magnéziumot, A-, B1-, B2- és B3 vitamint is tartalmaz. Antioxidáns.

A felsorolt zöldségeken, gyümölcsökön kívül a készítmény a következő vitaminokat tartalmazza: beta-karotin, B1, B2, B3, B5, B6, B7, folsav, B12, C, D3, E. Megtalálhatóak benne a következő ásványi anyagok: kálcium, magnézium, vas, réz és cink. Az ásványi anyagokat kelát formában tartalmazza, amely 3 – 10-szer jobb felszívódást biztosít. A cink például csak kelát formában segít a felsőlégúti betegségek megelőzésében. A vas ilyen formában nem okoz hányingert és 90%-ban fel tud szívódni a szervezet igényének megfelelően, a felesleg kiürül. A gyomorsavval nem lép kölcsönhatásba, stabil, nem reaktív. Vegetáriánusok is fogyaszthatják.

Ahhoz, hogy a gyerekek szívesen egyenek vitamint annak jó ízűnek kell lennie. Az azonban nem mindegy, hogy az édesítés mivel történik. Lásd aszpartam negatív hatásai (új ablakban nyílik meg!)

A xilit kinézetre olyan, mint a kristálycukor. A szájban hűsítő érzetet ad. A xilit mindig is része volt az ember természetes táplálékának, hiszen az általunk fogyasztott növényekben jelen van. A xilit édesítő hatása megegyezik a cukoréval, ugyanakkor glikémiás indexe nagyon alacsony (GDI=12), ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. A xilit gátolja a fogszuvasodást, mivel a szájban élősködő baktériumok nem tudják lebontani. Orvosi tanulmányok szerint a xilit a középfülgyulladás előfordulását 40%-al csökkenti, mert a betegséget okozó streptococcus pneumoniae szaporodását és növekedését gátolja. Hatása megelőző jellegű és nem meglévő fülfertőzésre alkalmas!

Sorbitot először egy francia kémikus fedezte fel a veresberkenye bogyóiban 1872-ben, és fél évszázadig széles körben használták a világon. A szorbit a testünkben is termelődik egy enzim által, amely a szőlőcukrot alakítja át szorbittá. Egyharmaddal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor. Megtartja az ételek frissességét. Nem okoz számottevő vércukorszint emelkedést.

A szukralóz egy módosított nádcukor, melyet természetes cukormolekulából állítanak elő. Az eredmény egy olyan intenzív édesítőszer, melynek mellékíz nélküli cukor íze van. Legfontosabb tulajdonsága, hogy a szervezetünk nem úgy ismeri fel, mintha cukor lenne, ezért alig szívódik fel, tehát fogyasztásakor nem veszünk magunkhoz kalóriát. Mivel szervezetünk nem cukorként azonosítja, nem okoz vércukorszint emelkedést.

Ha nem látjuk el gyermekeinket az alapvető oxigénnel, vízzel, az egészséges étrenddel és a megfelelő kiegészítőkkel, beleértve a növényi tápanyagokat is, akkor nem teszünk meg mindent, hogy segítsük őket a bennük rejlő lehetőségek elérésében!

A jó hírünk, hogy az Ön számára is elérhető ez a vitaminkészítmény a hagyományos – boltban, patikában kapható – vitaminokkal megegyező vagy akár kedvezőbb áron! Gyerekek és felnőttek egyaránt élvezhetik a vitamin által nyújtott előnyöket!

További információ valamint személyes tanácsadás kérhető a KAPCSOLAT menüpontban.