A WHO alapelveinek első pontjával összhangban azon dolgozunk, hogy Magyarországon minél több ember minél hosszabb ideig minőségi életet éljen!


Egyedi információt kérek:  registration icon
Fogyasztók/üzlettársak regisztrációja:  contact icon

Vitamin, ásványi anyag, nyomelem és aminosav ABC 1 rész

Bevezetés

Cikksorozatunkban közérthető módon betekintést kívánunk adni a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és az aminosavak világába. Érintjük a pótlásukkal kapcsolatos alapvető kérdéseket is. Az első részben ismerkedjünk meg az alapfogalmakkal és azokkal az okokkal, amelyek miatt – akarjuk/nem akarjuk – szükséges a vitamin és ásványi anyag pótlás.

A vitamin fogalma:

Szószerinti jelentése: az élethez szükséges anyag. Vitaminok: szerves anyagokat, amelyek szükségesek a sejtekben zajló anyagcsere-folyamatokhoz és azoknak a biokémiai folyamatoknak a szabályozásához, amelyek során a szervezetben a táplálékból energia keletkezik.

A vitaminok csoportosítása:

A vitaminok többféleképpen csoportosíthatók. A leggyakoribb csoportosítás: vízben oldódó – zsírban oldódó. A vízben oldódó vitaminok fel nem használt része kiürül a vizelettel, míg a zsírban oldódó vitaminok hosszabb ideig elraktározódnak. Zsírban oldódó vitaminok: az A-, a D-, az E-, az F- és a K-vitamin, az összes többi vízben oldódik. Csoportosíthatóak a vitaminok aszerint is, hogy hogyan hatnak a szervezet élettani folyamataira. Vannak olyan vitaminok, amelyeket a szervezet elő tud állítani – ezek a D- és a K-vitamin – többi vitamint azonban nekünk kell bejuttatnunk a szervezetbe.

A vitaminok mellett fontos szerepük van a szervezet egészséges működésében az ásványi anyagoknak, nyomelemeknek és az aminosavaknak.

Ásványi anyagok, nyomelemek:

Hiába viszünk be a szervezetbe minden szükséges vitamint, ha nincsenek jelen ásványi anyagok, nyomelemek a megfelelő mennyiségben és arányban. Nélkülük a szervezetünk a vitaminokat nem tudja beépíteni, felhasználni. Ásványi anyagok előállítására testünk egyáltalán nem alkalmas, csak a táplálkozással vihetjük be őket a szervezetbe. Egészségünkben azonnal komoly zavar keletkezhet, ha étrendünkből hiányoznak az ásványi anyagok. Akkor is ez a helyzet, ha fokozott fizikai igénybevétel, nehéz munka és versenysport miatt szorulunk pótlásra.

Vannak olyan ásványi anyagok amelyekből szervezetünk naponta csupán néhány ezred vagy milliomod grammnyit használ fel; ezeket nyomelemeknek vagy mikroelemeknek nevezzük. Az ásványi anyagok és a nyomelemek erősítik egymás hatását (ez az úgynevezett: szinergizmus).

Aminosavak:

Mindenki tudja, hogy fehérjék nélkül nincs élet, a fehérjék pedig aminosavakból épülnek fel. Az aminosavak különböző kombinációi révén több mint 50 ezer különféle fehérje, valamint több 10 ezer különböző enzim létezik. Mindegyiknek más-más az összetétele és a feladata a szervezetben, ebből következően nem képesek egymást helyettesíteni, vagyis mindegyikre szükségünk van.

Tíz un. esszenciális aminosav létezik, amelyeket csakis a táplálék révén vihetünk be a szervezetbe. Ezek a következők: arginin, fenilalanin, hisztidin, leucin, izoleucin, lizin, metionin, treonin, triptofán és valin.

Akinek az étrendje nem kiegyensúlyozott, vagyis nincs benne elegendő esszenciális aminosav, annak a szervezetében zavar következik be a biokémiai folyamatokban. Ugyanilyen helyzet alakul ki akkor is, ha szervezetünk valamilyen felszívódási zavar következtében nem képes azt megfelelően feldolgozni. Aminosavak híján a vitaminok és az ásványi anyagok sem képesek ellátni feladatukat. Aminosavakra mindenkinek szüksége van, de egyenesen nélkülözhetetlenek a testépítők, súlyemelők és más, kitartást igénylő sportot űzők valamint a fizikai munkát végzők részére.

Vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak pótlása:

Ezzel kapcsolatban az egyik örök kérdés: szükséges-e a pótlásuk, kell-e táplálék- (vagy étrend-) kiegészítőket fogyasztani? Abban minden szakember egyetért: ha vitamin, ásványi anyag vagy nyomelem hiányzik a szervezetünkből (vagy a szükségesnél kevesebb van belőle) az negatívan befolyásolja a szervezet működését, különböző panaszok jelentkezhetnek, sőt akár hiánybetegségek is kialakulhatnak. A vita inkább akörül zajlik, hogy a táplálkozással megfelelő mennyiségben és minőségben kerül-e be a szervezetbe valamennyi szükséges vitamin, ásványi anyag, nyomelem? Sok, képzett, szakmájuk fejlődésével lépést tartó orvos is azon a véleményen van, hogy általában felesleges vitamint, táplálék-kiegészítőket szedni, hiszen ha valaki kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozik, akkor valamennyi szükséges vitamin, ásványi anyag és nyomelem a megfelelő mennyiségben bekerül a szervezetébe. Sajnos azonban ez az álláspont ma már nem védhető több okból sem.

Először is: táplálékaink ma már nem olyan minőségűek, mint amilyenek egy-két évszázaddal vagy akár néhány évtizeddel ezelőtt voltak. Maga a termőföld is sokféle hiányban szenved, ilyen termőtalajról pedig nem nőhetnek ki teljes értékű növények. Nem feledkezhetünk meg a korszerű mezőgazdaságban alkalmazott különféle vegyszerek (növényvédő és gyomirtó készítmények) károsító hatásáról sem. Mindehhez járul annak a levegőnek és víznek a minősége, amely napjainkban már sok mindennek nevezhető, csak éppen tisztának, az egészségre teljesen ártalmatlannak nem. Vajon az a zöldség és gyümölcs, amely szennyezett talajon terem, szennyezett vízzel öntözik (ma már az esővíz sem olyan tiszta, mint hajdanán), és szennyezett levegő veszi körül, szolgálhat-e a tápanyagok megfelelő forrásául? A válasz nyilvánvaló.

Másodszor: A mai kor embere másképp él, mint ősei. Soha nem ér teendői végére, rohan, tele van stresszel a munkahelyi és az otthoni problémái miatt, és természetesen ugyanaz a levegő és víz szolgál számára is mindennapi „betevő falatként”, amely a növényeknek. A modern ember általában felületesen, kapkodva és hibásan táplálkozik, gyakran tér be a gyorséttermekbe – ahol egészségesnek aligha nevezhető ételeket vesz magához –; alig-alig mozog; gyakran nyúl az alkohol, a cigaretta után; ha pedig megfájdul valamije, azonnal bekap egy szem gyógyszert. Ha nem tud elaludni, „természetesen” altatót vesz be.

Harmadszor: környezetünk telis-tele van az egészségre ártalmas elektromágneses sugárzást kibocsátó eszközökkel, mint amilyen a tévé, a számítógép monitorja, a mikrohullámú sütő, a mobiltelefon. Amikor valaki azt mondja, hogy „élni sem tud nélkülük”, ösztönösen, de kétségtelenül az igazat fogalmazza meg.

A fenti tények és folyamatok külön-külön és együttesen is a sejtkárosító szabad gyökök fokozott képződéséhez, az egészség korai megrendüléséhez vezetnek.

Néhány gondolkodásra érdemes kérdés:

Vajon miért olyan sok napjainkban a „civilizációs betegség”, az allergiás, asztmás vagy más betegségben szenvedő gyermek?

A sok technikai vívmány, a gazdaság, a tudomány – benne az orvostudomány – szakadatlan fejlődése, a sok kutatás ellenére egészében véve miért betegebb az emberiség, mint alig néhány évtizeddel ezelőtt?

Mindezek után aligha szorul bizonyításra, hogy a mai kor emberének – őseihez képest – jóval több vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van szüksége. Aki a fent leírtakat végiggondolja és elfogadja annak számára természetessé válik, hogy az egészséges táplálkozás mellett étrend-kiegészítőket szedjen. Ezzel még mindig nem tett meg mindent az egészségéért, hiszen a helyes életmódra, a rendszeres mozgásra és lazításra (relaxálásra) ugyancsak szüksége van – de legalább egy fontos lépéssel előbbre jutott.

A következő részben a táplálék-kiegészítő kiválasztása és a mindennapi használata során felmerülő kérdésekkel foglalkozunk mint például: milyen táplálék-kiegészítőt válasszunk, miből, mikor és mennyit használjunk, gyógyszer mellett használható-e?

További információ valamint személyes tanácsadás kérhető a KAPCSOLAT menüpontban.