A WHO alapelveinek első pontjával összhangban azon dolgozunk, hogy Magyarországon minél több ember minél hosszabb ideig minőségi életet éljen!


Egyedi információt kérek:  registration icon
Fogyasztók/üzlettársak regisztrációja:  contact icon

Immunrendszer II.

Az allergia és az autoimmun betegségek

Az allergia mint fogalom sok értelmezéssel bír. Mást ért rajta az, aki ebben a problémában szenved, mást a hivatalos orvoslás és mást az alternatív gyógymódokkal foglalkozó szakember. Az allergia szót eredetileg a szervezet környezeti hatásokra adott reakcióira használták, beleértve egy betegséggel szemben kialakult védettséget is.

Később a fogalom értelmezése átalakult és a normális körülmények között ártalmatlan anyagokra adott kóros válaszreakciót értették alatta. A hivatalos orvoslás ennél szűkebben értelmezi az allergiát és olyan, egyébként ártalmatlan anyagokra adott reakciót ért alatta, amelynek kialakulásában az immunrendszer vesz részt. Miután az 1960-as években felfedezték az IgE-ellenanyagot (immunglobulin-E, allergia-antigén) új meghatározás született: az allergia olyan, ártalmatlan anyagokra adott reakció, amelyben az IgE játszik szerepet.

A hatvanas években fedezték fel, hogy a különféle allergiás problémáknál közös, hogy a szervezetben magas az IgE szint. Ezeket a betegségeket – allergiák, asztma, ekcéma – elnevezték atópiás betegségeknek.

Az IgE-ről röviden:

Az IgE egy antitest. Az antitesteket az immunrendszer termeli annak érdekében, hogy felismerje és semlegesítse a szervezetbe került idegen anyagokat, mint például a baktériumokat vagy vírusokat. Minden egyes ellenanyag egy idegen molekula egyedi részét (antigén) ismeri fel és kötődik hozzá. Az IgE-molekula egyik végéhez az allergén kötődik, míg a másik végével az IgE az un. hízósejtekhez kapcsolódik. Az allergia fő oka az az immunreakció, amelyet ez a kapcsolódás okoz. A hízósejtek a szervezetben nagy számban jelen vannak a bőrben, az orrnyálkahártyában, a légutakban és a tápcsatornában. Ezekben a molekulákban különböző vegyületek vannak, többek között hisztamin. Az IgE és a hízósejt összekapcsolódása során a hisztamin felszabadul és többek között a következő reakciókat idézi elő: izomösszehúzódás a légutakban – asztmás roham, erek tágulása és a hajszálerek áteresztőképességének megnövekedése. Ennek eredményeként fokozott vérellátás és helyi duzzanat, vizenyő kialakulása – csalánkiütés, orrdugulás, orrviszketés és tüsszögés. Szélsőséges esetben annyi hisztamin kerülhet a vérbe, hogy az erek hirtelen kitágulása miatt leesik a vérnyomás. Ekkor következhet be az anafilaxiás sokk. Felmerülhet a kérdés: ha ennyi problémát okoznak a hízósejtek és az IgE, akkor miért termeli a szervezet. A törzsfejlődés során ezek az anyagok olyan nagyobb testű paraziták ellen nyújtottak védelmet, amelyekkel az immunsejtek méretük miatt nem tudtak elbánni. A jelek szerint az evolúciós múlt él tovább immunrendszerünkben és okoz problémát!

Az IgE kutatás során viszont felmerültek ellentmondások. Kiderült, hogy vannak olyan népek, amelyeknél magas az IgE szint mégsem szenvednek atópiás betegségekben. A fejlett országokban a 60-as évekig ritkák voltak az atópiás betegek, de számuk azóta folyamatosan nő. Virágpor mindig volt, de régebben nem voltak rá érzékenyek az emberek.

Mi változott meg az elmúlt néhány évtizedben, amitől a civilizált ember egyszerre allergiás lett?

Az egyik ok a túlzott higiénia. A 20. század közepéig az emberek nagyobb része vidéken falvakban, tanyákon, farmokon élt. Ekkor gyerekkoruktól mindenféle mikroorganizmussal találkoztak. Sok olyannal is, amelyek ellen az immunrendszer a hízósejtekkel és az IgE antitesttel védekezett. Kutatások kimutatták, hogy a parazitafertőzések olyan immunsejtek felszaporodását eredményezik, amelyek gátolják az atópiás betegségek kialakulását.

A másik felismerés a korai és túlzott mértékben alkalmazott antibiotikus kezelés, amely hajlamosít az atópiás betegségekre, mivel drasztikusan megváltoztatja a bélflóra összetételét. Az elmúlt évtizedek kutatásai bebizonyították, hogy a bélrendszerünkben élő baktériumtörzsek szabályozzák az immunrendszerünk működését. A korai antibiotikus kezelés és a nem megfelelő táplálkozás megváltoztatja a bélflóra összetételt és a baktériumtörzsek viszonyát. Ennek eredményeként elszaporodhatnak azok a törzsek, amelyek elősegítik a gyulladásos illetve atópiás betegségek megjelenését.

A modern orvostudomány megszabadított bennünket a parazitáktól, de ezzel felborította az évmilliók alatt kialakult egyensúlyt és szimbiózist.

Az allergia további okai között meg kell említeni a szivárgóbél-szindrómát is. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a táplálkozásunk sok olyan élelmi anyagot tartalmaz, amely mindenkinél bizonyos fokú bélszivárgást okoz. Ilyen anyagok pl a glutén, a hüvelyesek lektinjei. A szivárgóbél-szindrómánál a bélfal fokozatosan áteresztővé válik és félig emésztett fehérjék kerülnek a véráramba, amelyekkel szemben az immunrendszer allergiás reakcióval válaszol.

Az allergiára való hajlam örökölhető. Ha az apa és az anya is allergiás sokkal nagyobb a veszélye, hogy a gyerekük is allergiás lesz. Ha az egyik szülő allergiás, a valószínűség 20 és 40 % között mozog, ha mindkettő, akkor 50 – 80%.

Azok az emberek, akiknek a jobb agyfélteke aktívabb – a jobbfélteke-dominancia egyik jele lehet a balkezesség – hajlamosabbak az atópiás betegségekre. Bizonyított, hogy közöttük több az allergiás, a szénanáthás, ekcémás, asztmás. Immunológiai kutatásokban bebizonyosodott, hogy a bal félteke fokozza a sejtes immunitást, míg a jobb félteke gátolja. Az optimizmus, a küzdeni akarás és tudás ezért javítja a daganatos betegek gyógyulási esélyét, mert a sejtes immunitás elsősorban a rákos sejtek elpusztításáért felel. Tudjuk, hogy a jobb félteke fokozott működése fokozza a kreativitást így nem volt meglepő, hogy sok kiugró zenei tehetség vérében magas IgE szintet mértek. Megfigyelték, hogy sok jobbfélteke-domináns vérében magas az IgE szint, mégsem szenvednek atópiás betegségben. Tehát a magas IgE szint szoros kapcsolatban áll az atópiás hajlammal, de nem jelent automatikusan allergiát. Az atópiás hajlammal gyakran jár együtt félénkség, szorongás, depresszióra való hajlam. Ezt egyértelműen a jobbfélteke-dominancia következménye.

Klasszikus allergiás betegségek:

-          Szénanátha.

-          Egész évben meglévő nátha, pl. házipor kiváltotta nátha.

-          Allergiás eredetű asztma.

-          Atópiás ekcéma.

-          Allergiás eredetű csalánkiütés.

-          Az arcot és a légutakat érintő vizenyősség az angioödéma.

-          Bizonyos rovarcsípésre, gyógyszerre, élelmiszerre adott heves reakció az anafilaxiás sokk.

-          Az esetek többségében azonnal jelentkező ételallergia.

Felmerül a kérdés, megelőzhető vagy megszüntethető-e egy allergiás probléma illetve egy autoimmun betegség?

A lehetséges megoldások:

-          A szivárgó bélszindróma megszüntetése.

-          A bélflóra regenerálása

-          Olyan gyógynövények használata, amelyek normalizálják az immunrendszer működését.

Mi az áteresztő bélszindróma?

Az áteresztő bélszindróma a bélrendszer áteresztőképességének kóros megnövekedése. A megemésztett tápanyagok felszívódása a szorosan egymáshoz kapcsolódó bélnyálkahártya sejtek kesztyűujj-szerű bélbolyhain át történik. A bélbolyhok felszínén szigorúan őrzött "kapuk" vannak, amelyeken át csak a szervezet számára hasznos anyagok juthatnak be a vérkeringésbe. A mérgezőek a bélben maradnak, és a széklettel távoznak. Ez a mechanizmus „romlik el” és olyan „kapuk” jönnek létre, amelyeken keresztül a szervezet számára káros anyagok, félig megemésztett fehérjék jutnak a vérkeringésbe.

Tünetei: hasmenés, erős fejfájás, kiütések, kipirulás, bőrviszketés, frontérzékenység, vízszerű orrfolyás, izületi fájdalmak, homályos látás, csalánkiütések, lepedékes nyelv, bőrrepedések a fülön és az orrjáratokban, puffadás. Már gyerekkorban kezdődhetnek a tünetek, korral lassan erősödve, hol fellángolva, hol eltűnve.

Mi okozza az áteresztő bélszindrómát?

A szivárgó bélszindrómákat általában a bélnyálkahártyát károsító anyagokkal való érintkezés váltja ki. Az egyik okozó a 60-as évektől az élelmiszeriparban nagy mennyiségben használt tenzid adalék. Ezt az adalékot a mindennapi ételeinkkel fogyasztjuk, így éppen akkor növelik meg a bél áteresztőképességét egy rövid időre, amikor a bélben a legtöbb allergén anyag, méreg és kórokozó van jelen. Ezek – a vérkeringésbe kerülő – anyagok gyulladásos folyamatokat indítanak el. Tenzid többek között a következő élelmiszerekben található: pékáruk, margarin, jégkrém, instant termékek, csecsemőtápszerek, rágógumi. Gyakoribb ok a vírus vagy baktérium okozta fertőzés, az alkohol, és a szteroid és nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek. A kemoterápiás gyógyszerek ugyancsak megnövelik a sejtek közötti áteresztőséget. A szivárgó bél jelenséget okozzák még a gabonában és hüvelyesekben előforduló lektinek, a gabonafélék gluténje, a kukoricában és burgonyában található különféle fehérjék és a finomított szénhidrátok, melyek a bélflórában elszaporítják a nemkívánatos baktériumokat és gombákat. A nagydózisú és hosszú időn át szedett antibiotikum szintén hozzájárul a bél áteresztőképességének megnövekedéséhez azzal, hogy elpusztítja a jótékony bélflórát és így teret enged a baktériumoknak és gombáknak.

Hogyan okoz problémát az áteresztő bélszindróma?

A bélrendszer falán csak olyan anyagoknak szabadna átjutniuk, amelyek már teljesen megemésztettek. Az áteresztő bélszindróma esetén félig emésztett fehérjék, allergének és egyéb olyan anyagok jutnak a vérkeringésbe, amelyek ellen a szervezet immunrendszere védekezni kezd, és olyan ellenanyagokat termel, amelyek feladata a bejutott anyagok megsemmisítése. Mivel sok, az áteresztő bélszindróma miatt a vérkeringésbe került anyag nagyon hasonlít a szervezetet felépítő anyagokra egy kis idő után a szervezet védekező mechanizmusa már nem tesz különbséget a saját és az idegen fehérjék között és ugyanúgy megtámadja a saját sejteket, mint az idegeneket. Ezzel ki is kialakult az autoimmun betegség.

Milyen problémákat okoz az áteresztő bélszindróma?

Az áteresztő bélszindrómával biztosan kapcsolatba hozható betegségek: Crohn-betegség, Colitis ulcerosa, a pajzsmirigy problémái, ekcéma, Sclerosis multiplex, Sjögren szindróma, Rheumatoid artritis, allergiák.

Hogyan előzhető meg illetve szüntethető meg az áteresztő bélszindróma?

Amennyire lehet kerüljük el a kiváltó okokat. Mellőzzük vagy nagymértékben csökkentsük a finomított szénhidrát és lektin tartalmú ételek fogyasztását. Kerüljük a felesleges gyógyszerszedést. A nagydózisú és hosszú ideig szedett antibiotikum használat után gyakran 18 – 20 hónap múlva is még tapasztalhatóak a szivárgó bélszindróma tünetei, még glutén-, tej- és lektin mentes táplálkozás mellett is.

Helyes táplálkozással az áteresztő bélszindróma megszüntethető, a bélbolyhok károsodása visszafordítható, de ez a folyamat éveket vehet igénybe.

A lehetséges megoldások közül a következő fontos pont a bélflóra regenerálása.

A bél mikrofórája jelentős szerepet tölt be az egészség megőrzésében. Ezt úgy éri el, hogy meggátolja a betegséget okozó más baktériumok, gombák és vírusok szaporodását, gyulladáscsökkentő anyagokat termel. A bélben több betegség kivédésében is szerepet játszik. A probiotikumok a normális bélműködés kialakításában is részt vesznek azáltal, hogy az általuk termelt anyagok serkentik a belek összehúzódó képességét, elvégzik bizonyos tápanyagok lebontását (például a számunkra emészthetetlen cellulóz feldolgozása), segítik a vas, a magnézium és a kalcium felszívódását, valamint B-vitaminokat és K2-vitamint termelnek.

A bélflórát megváltoztatják a gyógyszerek, fogamzásgátló tabletták, környezetszennyező anyagok, egészségtelen élelmiszerek és a stressz. A megváltozott összetételű bélflóra nem képes helyreállni, tehát minden esetben külső segítségre van szüksége. Be kell juttatni a bélflóra egyensúlyát biztosító Lactobacillus és Bifidobactérium kultúrát a bélbe. Az ilyen jótékony bélbaktériumokat tartalmazó készítményeket hívjuk probiotikumoknak.

A probiotikus baktériumokat tápláló prebiotikumokra is szükség van a normál bélflóra fenntartásához.

Az egyik ilyen prebiotikum az Aloe Vera. Az Aloe Vera, egy évezredek óta használt gyógynövény. Folyamatos használata eltávolítja a bél nyálkahártyájára rakódott méreganyagokat, melyekkel tele vannak élelmiszereink (tartósítószer, adalékanyag, színezőanyag, aroma, állományjavító, hormonok, gyógyszerek). Regenerálja a bél nyálkahártyáját, és jó felszívódást biztosít az értékes tápanyagok számára. A mai kor táplálékainak biológiai értékével komoly gondok vannak. Egyre csökken a táplálékok esszenciális (nélkülözhetetlen) aminósav, esszenciális zsírsav, vitamin, ásványi anyag és nyomelem mennyisége. Az Aloe Vera több mint 200 aktív hatóanyagot tartalmaz, köztük a szervezet számára fontos aminosavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, szénhidrátokat.

A másik prebiotikum a fruktooligoszacharid (FOS) A FOS serkenti a hasznos lactobacilusok és bifidobaktériumok növekedését a vastagbélben, ezzel jótékony hatású a bélflórára. Hatékonyabbá teszi a tápanyagok felvételét, például segíti a kálcium felvételt. Jótékony hatással van a szénhidrát- és zsíranyagcserére, késlelteti bizonyos tápanyagok (glukóz, koleszterin) felszívódását. Segít megelőzni a székrekedést és a hasmenést. Védi a bélnyálkahártyát, így megelőző szerepe van a vastagbélrák kialakulásában.

A kereskedelemben számos probiotikus – vagy annak reklámozott – készítmény kapható. Sajnos ezek közül nagyon sok nem alkalmas a megváltozott bélflóra regenerálására. Ennek oka, hogy nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű baktériumot illetve nem alkalmaznak vele együtt prebiotikumot is.

Az Aloe Vera javítja a vastagbél baktériumok aktivitását illetve a fehérje emésztést. Dr Hemmings munkája alapján ismert, hogy a nem teljes fehérje lebontás következtében a reaktív tápanyagokból pl. a búzából származó gluténből vagy a tejből származó kazeinből olyan anyagok keletkeznek, amelyek áthatolnak az áteresztő bélszindrómások bélnyálkahártyáján és bekerülnek a szervezet keringési rendszerébe. Ezek az anyagok antitest-antigén reakciókat válthatnak ki.

Az Aloe Vera elősegíti a gyomor-bélrendszer nyálkahártya integritását valamint segíti az emésztést és a táplálékból származó fehérje aminosavakká történő lebontását és csökkenti a táplálékból származó antigének mennyiségét a vérben.

Szabályozza az immunrendszer működését, visszafogja a túlzott reakciókat. Gyulladáscsökkentő.

A lycium barbarum gyulladáscsökkentő, szabályozza az immunrendszert, serkenti a T-fékező limfociták működését.

Az édesgyökér gyulladáscsökkentő, immunrendszer szabályozó

A flavonoidok segítenek az allergiás tünetek megelőzésében, mivel hisztamin és prosztaglandin gátló hatásuk van. A hisztamin és prosztaglandin felelős az allergiás tünetek kialakulásáért. Szabályozzák az immunrendszert, gyulladáscsökkentők.

A ginkgo biloba szabályozza az immunrendszer működését, allergiában és autoimmun betegségben a túlzott reakciót visszaszorítja. Gyulladáscsökkentő. Asztmában ás allergiában megelőzi a hörgőgörcsöt.

A reishi gomba szabályozza az immunrendszert. Enyhíti az allergiás tüneteket mivel csökkenti a hisztamin felszabadulását. Gyulladáscsökkentő.

A schizandra chinesis szabályozza a immunrendszer működését, a túlzott reakciókat mérsékli, ezért hatásos allergiában és az autoimmun betegségekben is.

A halolaj gyulladáscsökkentő, allergia, asztma, autoimmun betegségek esetén is hatásos.

A szervezet autoimmun és allergiás reakcióiért az immunrendszer két olyan ága – sejtes és humorális immunitás – felelős amelyeket a D-vitamin szabályozni képes és amelyek D-vitamin hiányában kórosan felerősödnek. Mint a cikk elején írtuk az autoimmun reakciók azért indulnak el, mert valamilyen provokáló tényező például táplálékból származó fehérje megtéveszti az immunrendszert. A megtévesztés azt jelenti, hogy a fehérje egy része hasonlít a szervezet valamelyik fehérjéjéhez, ezért az immunrendszer nem csak az idegent, hanem a szervezet szövetét is támadja. A D-vitamin képes szabályozni és így megelőzni a folyamatot. Állatkísérletek bizonyítják, hogy a D-vitamin több autoimmun betegség (gyulladásos bélbetegség, szisztémás lupusz, SM, cukorbetegség, stb) esetén nemcsak megelőzi, hanem kialakult problémát is enyhíti.

További információ valamint személyes tanácsadás kérhető a KAPCSOLAT menüpontban.