A WHO alapelveinek első pontjával összhangban azon dolgozunk, hogy Magyarországon minél több ember minél hosszabb ideig minőségi életet éljen!


Egyedi információt kérek:  registration icon
Fogyasztók/üzlettársak regisztrációja:  contact icon

Immunrendszer I.

4. rész: Immunrendszer működését segítő természetes anyagok

Fokhagyma:

A fokhagymát évezredeken keresztül gyógyhatása miatt tartották nagy becsben. Az egyiptomi piramisépítők erő- és állóképességük növelése miatt ették. Louis Pasteur baktériumpusztító hatása miatt vizsgálta, a katonaorvosok a két világháborúban sebesüléseket kezeltek vele. A fokhagyma gyógyhatását többnyire a nagyszámú kénvegyület adja, melyek közül legfőbb az allicin.

Baktériumok, vírusok, gombák és egyéb kórokozók ellen is hatásosnak bizonyult. A fokhagymában lévő allicin gátolja azokat az enzimeket amelyek segítségével ezek megtámadják és károsítják a szöveteket. Olyan baktériumoknál is hatásos, melyek antibiotikumokkal szemben ellenállóvá váltak. Az allicinnel szemben nem tudja a baktérium kifejteni ellenállását, mert azokat az enzimeket kellene módosítania amelyek életben tartják.

A fokhagyma bármely fertőző betegség lefolyását kedvezőbbre fordítja A fokhagyma serkenti az immunrendszert, különösen hatékonyan befolyásolja a T-ölősejtek termelését. A fokhagyma rendkivűl hatékony gombaölő. Különösen hatékony a tápcsatorna sarjadzó gombásodását okozó Candida albicans ellen.

A fokhagyma immunitásserkentő hatásának érvényre juttatásához ajánlott napi 2000 – 3000 mg-ot enni. Ekkora mennyiség fokhagymát célszerű kapszula formájában használni amely szaganyagok nélkül tartalmazza a hatóanyagokat. A fokhagymát ajánljuk még a magas koleszterinszint csökkentésére. Vérnyomás szabályozó és vérrögképződést gátló hatása van. Antioxidáns hatása segítségével segít a szív- és érrendszeri és a daganatos betegségek elleni küzdelemben.

C-vitamin:

Nagy adag C-vitamin lerövidítheti a nátha vagy influenza időtartamát. Fokozza az immunrendszer működését, főleg a fehérvérsejtekét. A betegség kimeríti a sejtek C-vitamin készletét, ezért rendszeresen pótolni kell. A T-limfociták rengeteg C-vitamint igényelnek ahhoz, hogy csúcsteljesítményt nyújtsanak. A zabkorpához kötött citrusfélékből kivont természetes C-vitamin folyamatosan ki tudja elégíteni a szervezet igényeit. A C-vitaminról e havi hírlevelünkben található bővebb leírás. A cikk itt olvasható: C-vitamin

D-vitamin:

A D-vitamin alapvető feladata a vér kálcium- és foszfor szintjének szabályozása, a csontok erősítése és az egészséges fogazat fenntartása. Emellett kulcsszerepet játszik a védekezőképesség aktiválásában. Amikor a T-sejtek a szervezetben idegen anyagot észlelnek, akkor egyfajta D-vitamin kereső rendszert fejlesztenek ki magukból. Ha a T-sejtek nem találnak elegendő D-vitamint, nem kezdenek el működni. A felmérések azt mutatják, hogy az európai lakosság háromnegyedének nincs a szervezetében elegendő mennyiségű D-vitamin. Megannyi tumorsejt típusánál kimutatták, hogy az aktív D-vitamin gátolja a sejtek osztódását és a tumorsejtek angiogenezisét (érképződését). A D-vitaminnak különösen erős tumorellenes hatása van a mellben, prosztatában, tüdőben, vastagbélben és a melanómában. A D-vitaminról a négyes számú hírlevelünkben írtunk bővebben. A cikk itt olvasható: D-vitamin.

Cink:

A cink nem gyógynövény, de elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Segít a megfázás, influenza és más fertőzések elleni védelemben. Elősegíti a nemi és a pajzsmirigyhormonok termelését, így fokozza a termékenységet. Segít a pajzsmirigy alulműködés javításában. Elősegíti a sebek gyógyulását és szükséges az egészséges haj és fejbőr fenntartásában. Javítja a sejtek inzulin iránti érzékenységét, ezért cukorbetegek számára is előnyős a használata.

Lactoferrin:

A lactoferrin egy vas-megkötő protein. Megkötve a vasat a szervezet és az immunrendszer számára úgy biztosítja a megfelelő vas ellátottságot, hogy közben a kórokozó baktériumokat nem engedi vashoz jutni. Lactoferrint a kolosztrum (előtej) nagy mennyiségben tartalmazza. Elpusztítja a vírusokat, helyreállítja az immunrendszer egyensúlyát. Gátolja a vastag- és vékonybélben a daganatok kialakulását.

Maitake gomba:

A maitake gomba a legtöbbet vizsgált gyógygomba. Az adaptogén növény, harmonizálja az immunrendszer működését. Magas szinten tartja a szervezet ellenálló képességét. Segíti a falósejtek termelését, növeli az aktivitásukat. Béta-glukán tartalma támogatja az immunrendszert, aminek hatására az immunrendszer hatékonyabban tud védekezni a kórokozókkal, vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal szemben. Segít a fertőzések megelőzésében, segíti a kezelést. (különösen E.coli, Candida albicans, Staphylococcus aureus esetén) A ráksejteket övező mucopoliszacharid köpeny és a béta-glukánok közt olyan kapcsolatok alakulnak ki, amik a ráksejtek osztódását akadályozzák. Csökkent immunműködés (pl. HIV fertőzés) esetén is hatásos. Látványos javulást mértek minden ráktípus esetén. Hatékonyan nyomja el a méhnyakrák és a T4-es leukémiás sejtek fejlődését. A legjobb arányt mell-, prosztata-, és a májrák esetén mértek. Látványosan csökkenti a kemoterápia mellékhatásait (hajhullás, hányinger, fájdalmak). Csökkenti a végső fázisban lévők fájdalmait. Hatékonyabbá teszi a kemoterápiát. Vérnyomáscsökkentő és májregeneráló.

Shiitake gomba:

Kínában, Japánban 2000 éve ismerik. Vírusellenes hatása van A-típusú influenza, mumpsz, herpesz, HIV, Epstein-Barr, Hepatitis B esetében. Baktérium és gombaellenes. Immunstimuláns. Védi a májat és enyhíti a máj gyulladásos folyamatait. Vérnyomáscsökkentő hatása van. Csökkenti az LDL (ártó) koleszterinszintet, lassítja az érelmeszesedést. Segíti az inzulintermelést, lassítja a cukorbetegség kialakulását. Daganatellenes hatása van gyomor-, máj-, végbél-, tüdőrák, leukémia esetén

További információ valamint személyes tanácsadás kérhető a KAPCSOLAT menüpontban.