A WHO alapelveinek első pontjával összhangban azon dolgozunk, hogy Magyarországon minél több ember minél hosszabb ideig minőségi életet éljen!


Egyedi információt kérek:  registration icon
Fogyasztók/üzlettársak regisztrációja:  contact icon

Immunrendszer I.

2. rész

Miután elöző cikkünkben megismerhetted, hogyan dolgozik immunrendszerünk, nézzük meg, mi mit tehetünk védelme érdekében. Alapvető fontosságú a bélrendszer megfelelő állapota és a helyes táplálkozás.

A bél nyálkahártyáján nagy tömegben élnek baktériumok, amelyek megakadályozzák, hogy a kórokozó baktériumok, vírusok, gombák hozzáférjenek a bélfelülethez.

Ha mégis sikerül a nyálkahártyáig eljutni a kórokozóknak, abban a falósejtek a T és B-sejtekkel együtt visszaverik a támadásukat. A bélflórát megváltoztatják a gyógyszerek, fogamzásgátló tabletták, környezetszennyező anyagok, egészségtelen élelmiszerek és a stressz. A megváltozott összetételű bélflóra nem képes helyreállni, tehát minden esetben külső segítségre van szüksége. Be kell juttatni a bélflóra egyensúlyát biztosító Lactobacillus és Bifidobactérium kultúrát a bélbe. Az ilyen jótékony bélbaktériumokat tartalmazó készítményeket hívjuk probiotikumoknak.

A bél mikrofórája jelentős szerepet tölt be az egészség megőrzésében. Ezt úgy éri el, hogy meggátolja a betegséget okozó más baktériumok, gombák és vírusok szaporodását, gyulladáscsökkentő anyagokat termel. A bélben több betegség kivédésében is szerepet játszik. A probiotikumok a normális bélműködés kialakításában is részt vesznek azáltal, hogy az általuk termelt anyagok serkentik a belek összehúzódó képességét, elvégzik bizonyos tápanyagok lebontását (például a számunkra emészthetetlen cellulóz feldolgozása), segítik a vas, a magnézium és a kalcium felszívódását, valamint B-vitaminokat és k-vitamint termelnek.

A probiotikumok hiányának leggyakoribb tünetei a puffadás, hasmenés, szelesség, székrekedés, emésztési zavarok, fáradtság és az ellenálló képesség csökkenése. A bélfóra károsodása betegségek kialakulásában is megnyilvánulhat, így jelentkezhet vastagbélgyulladás, tejcukor-érzékenység, allergia, irritábilis bélszindróma és hasnyálmirigy-gyulladás is.

A probiotikus baktériumokat tápláló prebiotikumokra is szükség van a normál bélflóra fenntartásához.

Az egyik ilyen prebiotikum az Aloe Vera. Az Aloe Vera, egy évezredek óta használt gyógynövény. Folyamatos használata eltávolítja a bél nyálkahártyájára rakódott méreganyagokat, melyekkel tele vannak élelmiszereink (tartósítószer, adalékanyag, színezőanyag, aroma, állományjavító, hormonok, gyógyszerek). Regenerálja a bél nyálkahártyáját, és jó felszívódást biztosít az értékes tápanyagok számára. A mai kor táplálékainak biológiai értékével komoly gondok vannak. Egyre csökken a táplálékok esszenciális (nélkülözhetetlen) aminósav, esszenciális zsírsav, vitamin, ásványi anyag és nyomelem mennyisége. Az Aloe Vera több mint 200 aktív hatóanyagot tartalmaz, köztük a szervezet számára fontos aminosavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, szénhidrátokat.

A másik prebiotikum a fruktooligoszacharid (FOS) A FOS serkenti a hasznos lactobacilusok és bifidobaktériumok növekedését a vastagbélben, ezzel jótékony hatású a bélflórára. Hatékonyabbá teszi a tápanyagok felvételét, például segíti a kálcium felvételt. Jótékony hatással van a szénhidrát- és zsíranyagcserére, késlelteti bizonyos tápanyagok (glukóz, koleszterin) felszívódását. Segít megelőzni a székrekedést és a hasmenést. Védi a bélnyálkahártyát, így megelőző szerepe van a vastagbélrák kialakulásában.

A kereskedelemben számos probiotikus – vagy annak reklámozott – készítmény kapható. Sajnos ezek közül nagyon sok nem alkalmas a megváltozott bélflóra regenerálására. Ennek oka, hogy nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű baktériumot illetve nem alkalmaznak vele együtt prebiotikumot is. 2010-ben az Eszterházy Károly Főiskola Egerfood Tudásközpont Mikrobiológiai Laboratóriuma vizsgálta a Magyarországon kapható probiotikus készítményeket. A bélflóra regenerálására alkalmas készítmények összetételéről jegyzőkönyv és szakvélemény készült. Célszerű olyan készítményt választani, amelyik rendelkezik ezzel a referenciával, ami tanúsítja, hogy elegendő csíraszámú baktériumot tartalmaz és így alkalmas a bélflóra regenerálására.

A belek másik fontos feladata a felvett táplálék osztályozása és felszívása. Ha a bélrendszer rosszul működik, hiányozni fognak sejtjeink fontos alkotóelemei. Ettől a védősejt- és antitesttermelésünk is károsodik. Immunrendszerünknek szüksége van fehérjékre, vitaminokra, ásványi anyagokra, szénhidrátokra és zsírokra. Fontos tápanyagok nélkül az immunrendszer fogatlan tigrissé válik.

További információ valamint személyes tanácsadás kérhető a KAPCSOLAT menüpontban.